Cliënten onafhankelijk kunnen ondersteunen is een must! -> de mantelzorgmakelaar!

30 procent van de cliëntondersteuners kan niet onafhankelijk werken

Het recht op onafhankelijke cliëntondersteuning is vastgelegd in de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo) en de Wet langdurige zorg (Wlz). Een op de drie cliëntondersteuners ervaart echter dat hun onafhankelijkheid ernstig onder druk staat. Zorgkantoren en gemeenten oefenen druk uit, bijvoorbeeld om te voorkomen dat budgetten overschreden worden.

Dat blijkt uit onderzoek van de Christelijke Hogeschool Ede, in opdracht van de Beroepsvereniging van Cliëntondersteuners (BCMB). De BCMB zet zich in voor de kwaliteit van de cliëntondersteuning en wilde met dit onderzoek van de beroepsgroep zelf horen hoe zij hun werk ervaren. Hoe staat het met onafhankelijkheid? Aan het onderzoek werkten ruim 200 cliëntondersteuners voor zorgvragers in de Wmo en de Wlz mee. Hoewel er verschillen bestaan tussen beide groepen, is de stand van zaken over de hele linie zorgwekkend, zo laat het onderzoek zien.

Doorverwijzingen
Cliëntondersteuners helpen hun cliënt de weg te vinden in het zorglandschap en behartigen de belangen van hun cliënten. Van de cliëntondersteuners die binnen de Wlz werken, geeft maar liefst 31 procent van de respondenten aan dat hun onafhankelijkheid daarbij onder druk staat. De cliëntondersteuners bewegen zich in een complex veld. Zo zijn ze afhankelijk van de zorgkantoren en zorgaanbieders die de cliënten naar hen door moeten verwijzen. Tegelijkertijd is het zorg-in-natura-aanbod van een gecontracteerde zorgaanbieder voor een bepaalde cliënt misschien niet het beste aanbod.

Lastige positie
Rond de Wmo is het zo mogelijk nog slechter gesteld met de onafhankelijkheid. Van deze groep cliëntondersteuners zegt eveneens een derde niet onafhankelijk te kunnen werken. Daar komt nog bij dat 15 procent van de respondenten zelf beschikkingen afgeeft voor de cliënten waar ze ook als cliëntondersteuner voor werken. In zo’n positie is onafhankelijkheid per definitie onmogelijk. Ook als de cliëntondersteuners zelf geen beschikkingen afgeven, zijn ze vaak wel verbonden aan een gemeentelijk wijkteam. Dat geldt voor de helft van de Wmo-cliëntondersteuners. In die situatie ervaren ze net zo goed druk om te voorkomen dat budgetten overschreden worden.

‘Geen kaas van gegeten’
Voor de cliëntondersteuners in de Wmo is het bovendien een doorn in het oog dat bij de gemeenten mensen beslissen over zorg die ‘er geen kaas van hebben gegeten.’ Een respondent meldt dat zij de gevolgen van die besluiten vervolgens ‘mogen oplossen, zonder de budgetten ervoor te hebben’.

Zorgvisie (18 januair 2019)

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Meer weten?

Direct contact

  •   06 181 411 96
  •   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  •   of maak gebruik van het contactformulier
Aan een telefonisch, oriënterend gesprek zijn geen kosten verbonden.

Contactformulier

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

© 2018 Dorien Dullaert | Mantelzorgmakelaar Arnhem
Privacy statement  |  Algemene voorwaarden  |  Klachtenprocedure

KvK: 72453230    AGB-code: 48485701

Netnog websites

Aangesloten bij:Dorien Dullaert |  Mantelzorgmakelaar Arnhem